Mörk väg

En lyktstolpe lyser över en kurva på en annars mörk väg.

Vintertrafik

Vintervädret med snö och ishalka kan komma oväntat. Se till att vara förberedd, ta det lite extra försiktigt på vägarna och även isarna som kan vara förrädiska så här års.

Is och halka

Vid vinterväglag är det extra viktigt att köra, gå och cykla försiktigt. Avfarter och småvägar kan vara extra hala – sväng av försiktigt när du lämnar en större saltad väg. Håll avstånd till bilen framför dig!

Vinterrusta bilen

Om det är vinterväglag krävs vinterdäck (eller likvärdig utrustning som tex sommardäck med snökedjor på alla hjulen) mellan den 1 december – 31 mars. Mönsterdjupet ska vara minst 3 mm. Kravet gäller för personbil, lätt lastbil eller buss med en totalvikt av högst 3,5 ton. Information angående undantag från detta krav kan du få från Vägverket.

Om du vill ha dubbdäck på din bil får de användas mellan den 1 oktober – 30 april. Dubbdäck får även användas övrig tid under året om det är eller befaras bli vinterväglag. Det anses vara vinterväglag om det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Om bilen har dubbdäck måste också tillkopplad släpvagn ha det vid vinterväglag.

Vinterväglaget gör att det lätt händer olyckor på vägarna och detta kan medföra långa köer och väntan i bilen. Du kan vara förberedd genom att vinterrusta bilen i vintertrafiken med:

  • Sopborste, isskrapa och snöskyffel
  • Startkablar och bogserlina
  • Extra varningstriangel för att kunna varna åt båda håll
  • Reflexväst och ficklampa
  • Glykol, frostskyddad spolarvätska och motorolja
  • Första hjälpen-utrustning
  • Filtar

Synas i mörkret

Använd reflexer – även i stan. Gatubelysningen gör att du ser, men innebär att du inte syns. Använd reflex på både vänster och höger sida så att du syns från båda håll. Reflexer syns bäst om de är lågt placerade och i rörelse.

Cykeln ska vara utrustad med reflexer och godkänd belysning. Tänk på att det kan vara svårt för bilarna att se cyklister som kommer snabbt vid korsningar. Din säkerhet är viktigast, var beredd att stanna - även om det är grönt för dig!

Skriv ut
Senast uppdaterad: 29 januari 2020
Hem & Fritid