Gå till innehåll

HÖGLANDETS
RÄDDNINGSTJÄNSTFÖRBUND

Så hanterar du viltolyckor

Viltolyckor sker oftast i gryning och skymning, särskilt mellan oktober och februari. Då är djuren mer aktiva, söker föda och korsar vägar oftare. Älg, rådjur och vildsvin rör sig extra mycket under parningstider och jakt, vilket ökar risken – även dagtid. Håll uppsikt, särskilt i mörker och under höstens intensiva viltperiod.

En liten svart gris som går längs en grusväg.

Vilt kan alltid överraska, men risken är störst morgon och kväll, framför allt oktober till februari. Framåt kvällen lämnar djuren sin daglega för att beta i skydd av mörkret. Legan finns ofta en bit från betesplatsen och vid vandringen emellan kan vägar passeras i gryning och skymning.

Från oktober till februari sker flest olyckor. Det beror på viltstammarnas årliga tillväxt och att födosöket ökar inför vintern. Dessutom sammanfaller skymning och gryning med stora trafikflöden. Jaktsäsongen sätter också fart på djuren.

September till oktober vandrar älgar mycket under brunsten. Då ökar risken för att krocka med en älg på dagtid. Rådjur parar sig juli–augusti och är då aktiva dygnet runt. Vildsvinsolyckor inträffar ofta nattetid.

Om du kolliderar med vilt

Enligt lag måste du anmäla en krock mellan motorfordon och björn, varg, järv, lodjur, älg, kronhjort, dovhjort, rådjur, utter, vildsvin, mufflonfår och örn till polisen, även om djuret inte är synbart skadat. Platsen för krocken måste också markeras. Att inte anmäla är straffbart och ger böter.

Om en kollision inträffat gäller följande:

  • Varna andra trafikanter, sätt ut en varningstriangel
  • Ta hand om skadade
  • Larma polis, ring 112
  • Markera platsen för kollisionen men följ inte efter djuret
  • Lämna tydlig vägbeskrivning när du larmar om en olycka
  • Var försiktig med vildsvin, rovdjur och björn

Håll avstånd till skadade djur så stressas de mindre. Gå inte emot något djur framifrån, då kan det resa sig och rusa. Var allra försiktigast med vildsvin och björn.

Appen Viltolycka & SOS Alarm

Ett bra sätt att veta exakt var du befinner dig är att läsa av dina GPS-koordinater i Nationella Viltolycksrådets app, som finns för Iphone och Android. I appen kan du också se viltolycksdrabbade vägsträckor.

Appen kan användas även vid andra typer av olyckor, då SOS Alarm behöver din plats när du ringer.

SOS Alarm har även en app som går att ladda ner som säkrar din exakta position vid en olycka om du ringer via appen.

Nationella viltolycksrådet Länk till annan webbplats.

Se upp för vilt på vägarna | Trafikverket Länk till annan webbplats.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
27 juni 2025