Gå till innehåll

HÖGLANDETS
RÄDDNINGSTJÄNSTFÖRBUND

Ökad medvetenhet ger färre olyckor

Tillsammans med polis och ambulans blir vi kallade till trafikolyckor om det finns misstanke om personskada. Det är ett av våra vanligaste larm. Genom att öka medvetenheten hos allmänheten kan vi se till att färre olyckor sker och att färre kommer till skada i trafiken.

En grupp brandmän som arbetar med en bil.

Bilbältet är den absolut viktigaste säkerhetsdetaljen i bilen. Om alla använde bälte skulle vi spara cirka 100 liv, varje år. Genom bilbältet halverar du risken för att dö eller skadas allvarligt vid en kollision. Om bilen är försedd med krockkuddar är det särskilt viktigt att du använder bilbälte.

Om du är gravid är det minst lika viktigt att använda bilbälte som annars. Känns det vanliga bältet inte bekvämt så finns det speciella bälteshållare att köpa som gör att bältet sitter över låren i stället för över magen.

Bilbarnstol

Barn under 135 centimeter ska ha en särskild skyddsanordning:

  • Babyskydd (0-9 månader)
  • Bilbarnstol (7 månader-4 år)
  • Bälteskudde (4 år- cirka 10-12 år)

Bilbarnstolen ska vara T- eller E-märkt. Följ alltid monteringsanvisningarna som medföljer. Placera aldrig barn på en plats i bilen som är utrustad med krockkudde. Barn ska åka bakåtvända till cirka 4 års ålder. Först vid 10–12 års ålder kan barnen åka lika säkert bältade som vuxna.

Bussbälte

Det är lag på att alla som åker buss ska använda bälte. Enda undantaget från lagen är bussar som endast går i stadstrafik.

Bälte | Trafikverket Länk till annan webbplats.

Cykelhjälm

Varje år skadas cirka 2000 cyklister allvarligt i trafiken. Om du råkar ut för en cykelolycka tar ditt huvud ofta smällen. Utan hjälm kan skadorna bli allvarliga och i värsta fall lider du av dem livet ut. Därför bör både vuxna och barn ha cykelhjälm. Den halverar risken för huvudskador och är en billig livförsäkring.

Alla under 15 år ska enligt svensk lag använda hjälm när de cyklar eller blir skjutsade på cykel. Kontrollera att hjälmen är CE-märkt. Ett CE-märke visar att hjälmen uppfyller de krav som lagen ställer.

Goda råd vid köp av cykelhjälm:

  • Hjälmen ska sitta så att den inte kan trilla av eller skjutas bakåt och lämna pannan fri. Om du köper till ett barn, köp inte en för stor hjälm.
  • Hjälmen ska täcka panna, bakhuvud och hjässa.
  • En cykelhjälm ska vara lätt att ta på och av och lätt att fästa med hakbandet.
  • Hjälmen ska vara så lätt och bekväm att den inte känns jobbig att använda. Prova att knäppningen i hakbandet inte irriterar.

Hjälm på elsparkcykel?

Med en ökad användning av elsparkcyklar ökar också antalet skadade och omkomna. Som elsparkcyklist kan du öka sin säkerhet genom att använda hjälm, skyddande klädsel, ha lampa vid mörker och vara nykter.

På Transportstyrelsen kan du läsa mer om trafiksäkerhet och hur du och din cykel bör vara utrustade.

Cykel | Transportstyrelsen Länk till annan webbplats.

Säkerhet på cykel | Trafikverket Länk till annan webbplats.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
1 juli 2025