Gå till innehåll

HÖGLANDETS
RÄDDNINGSTJÄNSTFÖRBUND

Grilla tryggt och undvik olyckor

Att grilla är både trevligt och gott. Ta gärna för vana att ha en trädgårdsslang eller en hink med vatten i närheten för att kunna släcka om något börjar brinna utanför grillen.

En man tillagar varmkorv på en grill.

Varje år skadas ungefär 500 personer allvarligt vid grillning. Vanligast är att bränna sig på grillen, gallret eller verktygen. Ibland uppstår skadorna om man blåser på glöden eller får heta flagor i ögonen. Grillning kan också orsaka bränder som sprider sig snabbt. Ha därför alltid vatten i närheten om du grillar.

Håll koll på eldningsförbud

Vid varmt och torrt väder är det viktigt att kontrollera om det är eldningsförbud. Om ett förbud är utfärdat är det inte tillåtet att grilla. Det är varje enskild kommun som beslutar om eldningsförbud, och informationen delas via Nässjö kommun Länk till annan webbplats. och Vetlanda kommun Länk till annan webbplats.. Du kan också hitta aktuell information om brandrisken på aktuell information om brandrisken hos länsstyrelsen. Länk till annan webbplats.

Tänd och släck på rätt sätt

Den tändvätska du använder ska vara avsedd för tändning av grillkol eller briketter. Använd inte bensin, etanol, metanol, T-sprit eller bränsle för spritkök som tändvätska. Häller du T-sprit på lågor eller heta ytor kan gas- och luftblandningen i flaskan antändas i en explosion.

Eltändare är ett säkert och miljövänligt sätt att tända. Även tändpapper, tändgelé och tändblock är säkra alternativ. Följ bruksanvisningarna för respektive produkt. Var försiktig med gnistor och kringflygande aska om du fläktar på glödbädden för att få fin grillglöd.

Släck ordentligt

När grillningen är avslutad måste du släcka kvarvarande glöd och aska med vatten, eller placera grillen med lock på utomhus på en säker plats. Större kolbitar eller briketter kan fortsätta att glöda i många timmar efter grillningen.

Många bränder uppstår när man tömmer grillen eller slänger engångsgrillar bland soporna utan att kontrollera att de är helt släckta. Avvakta minst ett dygn innan du slänger kolen.

Bränder kan också uppstå när grillar med glödrester placeras inomhus i till exempel ett garage eller intill ytterväggar. Glöden avger giftig kolmonoxid. Placera därför aldrig en grill som innehåller glöd inomhus eller i ett slutet utrymme. Kolmonoxid är en stark och giftig gas.

Är du ute och campar är det viktigt att du tänker på att aldrig grilla i förtältet eller hustältet. Glödande kol och annat träbränsle ger ifrån sig giftig koloxid.

Grilla i stället minst en meter från tältet eller husvagnen och placera grillen på ett plant och obrännbart underlag. Håll uppsikt över grillen hela tiden och förvara tändvätska minst tre meter bort.

Använt bränsle från en kolgrill kan behålla värme och glöd i upp till tre dygn. Använt grillkol ska alltid förvaras i ett obrännbart kärl. Lägg använt grillkol på avsedd, anvisad plats.

Det finns ingen lag som förbjuder grillning på balkongen, men många hyresvärdar och bostadsrättsföreningar kan ha regler som inte tillåter detta. Däremot får du inte grilla på en inglasad balkong. Använd helst en elgrill om du vill grilla på balkongen. Rök från grillar kan upplevas som störande, så fråga dina grannar först.

Ställer du en engångsgrill i gräset kan det lätt ta eld i underlaget. Lämna aldrig en grill som inte brunnit ut utan uppsikt. Ha alltid vatten i närheten för att kunna släcka en brand. Släng inte engångsgrillen i soporna om du inte är säker på att den är helt släckt.

Viktigt att veta när du grillar med gasol

Placera inte grillen nära till exempel trädgårdsmöbler, parasoll, vindskydd eller husfasad. Ställ gasolflaskan långt från värmen. Om gasolflaskan kommer för nära värmen från grillen kan gasolflaskan eller gasolslangen värmas upp, vilket ger en för hög temperatur.

Gasol är inte giftig men mycket brandfarlig i kontakt med luft. Det är förbjudet att förvara gasolflaskor i källare eller vindsutrymme. I en lägenhet får du förvara gasolbehållare av högst fem liters storlek. Större behållare kan förvaras avskilda från bostaden i ventilerat utrymme.

Kompositflaskor är lättare än vanliga flaskor men de är gjorda av glasfiberarmerad plast, så olyckor kan ske om de kommer för nära brännaren. Byt eller koka lavastenarna varje år så minskar risken för fettbränder. Håll även grillen ren från fett, då fett kan antända om det blir för mycket.

Tänk på:

  • Placera grillen på en plan yta
  • Se till att inget brandfarligt eller lättantändligt finns i närheten
  • Kontrollera att kopplingarna är täta
  • Ha en pulversläckare och skyddshandske nära, så att du kan stänga av ventilen om det börjar brinna
  • Ha alltid telefon med om något händer

Sidinformation

Senast uppdaterad:
2 juli 2025