Vill du göra skillnad där du bor?
Som räddningspersonal i beredskap (RIB), ofta kallad deltidsbrandman, bidrar du till trygghet för både medborgare och företag i ditt närområde samtidigt som du har ett annat ordinarie jobb. Du får både utbildning och ersättning, och ingår i ett starkt team som rycker ut vid bränder, olyckor och andra akuta händelser. Ett viktigt och meningsfullt uppdrag – på hemmaplan.

Vi har RIB anställda på brandstationer i:
- Vetlanda, Korsberga, Landsbro och Kvillsfors
- Nässjö, Forserum, Bodafors, Anneberg och Malmbäck
- Farstorp och Ramkvilla, värn med brandmän utan beredskap
När du jobbar som RIB innebär det att du:
- Har en annan huvudarbetsgivare, ett ordinarie jobb
- Har regelbunden beredskap enligt schema
- Får ersättning när du är i beredskap, vid larm, under utbildning, övning eller har andra arbetsuppgifter.
Utbildning
Introduktion görs på den station som är aktuell för dig tillsammans med stationsansvarig på respektive ort. På grund av olika specialenheter kan introduktionen i vissa fall skilja sig åt, beroende på station.
Om webbkursen Grib
Webbkursen Grundutbildning för räddningstjänstpersonal i beredskap (Grib) gör du själv med inloggning som du får av HRF. Det måste vara klart innan du går på distansutbildningen.
Till att börja med övar du på din station efter deras planerade övningsschema. Så snart det finns möjlighet anmäler vi dig till grundutbildning för räddningspersonal i beredskap, Grib.
Därefter är du redo att ingå i styrkan för att åka på uppdrag. För att bli tillsvidareanställd som RIB är det en förutsättning att du tar C-körkort och att du klarat Grib-utbildningen inom två år.
Övning
Som RIB övar du cirka 50-60 timmar per år. Övningstiden är normalt sett förlagd till kvällstid på vardagar. En gång per år genomför vi insatsövningar under en hel dag och den är obligatorisk att delta i.
Tester och läkarundersökning
En gång varje år ska du som brandman läkarundersökas. Gångbandstest görs 2 gånger per år.
Vad innebär det för dig som är huvudarbetsgivare för någon som är RIB?
Med en medarbetare som har uppdraget att även arbeta som RIB får verksamheten en professionell livräddare. En RIB är också ofta en viktig resurs i arbetet med att förebygga olyckor och andra händelser på arbetsplatsen. Hen får utbildning inom brandskyddsarbete, farliga ämnen, hjärt- och lungräddning, krisstöd och arbetsskydd. När du som arbetsgivare ger medarbetare möjligheten att vara i beredskap gör du viktig insats för att vi ska kunna hjälpa människor vid bränder, olyckor och sjukdomsfall i hela landet.
Vill du bli RIB?
Skicka in dina uppgifter i så kontaktar vi dig så snart vi kan.
Hjälpte den här informationen dig?
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 3 juli 2025