Gå till innehåll

HÖGLANDETS
RÄDDNINGSTJÄNSTFÖRBUND

Om det börjar brinna

Det är alltid bra att tänka ut i förväg hur du ska agera om det börjar brinna i din bostad. Att handla rätt kan vara avgörande för om det stannar vid en mindre olycka eller om det blir en fullt utvecklad brand. Hur du ska agera beror på om du bor i villa eller i lägenhet och var någonstans det brinner.

Några personer som springer längs en väg mot ett utryckningsfordon.

Rädda, varna, larma, släck

I en stressig situation kan det vara bra att hålla sig till ledorden rädda, varna, larma, släck. Då blir viktiga åtgärder gjorda i rätt ordning.

  • Rädda först dem som är i livsfara, utan att utsätta dig själv för fara. Tänk på att den giftiga röken stiger uppåt.
  • Varna alla som hotas av branden så att de också kan sätta sig i säkerhet.
  • Larma räddningstjänsten genom att ringa 112. Möt upp räddningstjänsten när de kommer.
  • Släck branden om du bedömer att du klarar det. Stäng in branden.

Brand i villa

Om det brinner i din villa ska alla ta sig ut. Antingen via huvudentrén, genom fönster eller via balkonger. Prata igenom i förväg vilka som är de bästa utrymningsvägarna, både från nedervåningen och övervåningen.

Det är bra om det finns utrymningsstegar som är förankrade under fönstren så att ni kan klättra ner från övervåningen, annars blir ni tvugna att hoppa. Stäng alltid dörren till rummet eller huset efter dig när du utrymmer för att begränsa syret till branden och bestäm en plats där alla återsamlas.

Brand i lägenhet

Om det brinner i din egen lägenhet ska alla ta sig ut. Stäng ytterdörren efter dig så hindrar du branden och giftig rök från att spridas ut i trapphuset. Använd aldrig i hissen i ett trapphus!

Om det brinner i en grannes lägenhet och det finns rök i trapphuset ska du stanna i din lägenhet. Där är du säker i upp till en timme. Gå aldrig ut i trapphuset! Det kan räcka med några få andetag av brandrök för att du ska bli medvetslös. Ring 112 och larma räddningstjänsten. Ställ dig vid ett fönster eller balkong så kan räddningstjänstens personal se dig.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
26 juni 2025