Gå till innehåll

HÖGLANDETS
RÄDDNINGSTJÄNSTFÖRBUND

Förebygg allvarliga kemikalieolyckor

Sevesolagstiftningen syftar till att förebygga allvarliga kemikalieolyckor och att begränsa deras konsekvenser. Den gäller för verksamheter som hanterar stora mängder farliga kemikalier. Lagstiftningen består av Lag (1999:381) och Förordning (2015:236) om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor.

En brandman spolar händerna på en skadad person.

Verksamheter omfattas av olika krav beroende på risknivå, som delas in i två nivåer. Verksamhetsutövare är skyldiga att förebygga olyckor och begränsa skador om de inträffar. För verksamheter i den högre kravnivån krävs bland annat en säkerhetsrapport med riskanalys och intern räddningsplan. Höglandets räddningstjänstförbund ska i dessa fall ta fram en extern räddningsplan och tillsammans med kommunen informera allmänheten om riskerna.

Länsstyrelsen i Jönköpings län är tillsynsmyndighet och ansvarar för att lagstiftningen följs.

Bakgrunden till lagstiftningen är en allvarlig kemikalieolycka i staden Seveso i Italien år 1976. Olyckan fick stora konsekvenser för både miljön och människors hälsa och blev startpunkten för att ta fram europeiska regler för att minska risken för liknande händelser – därav namnet "Sevesolagstiftningen".

Sevesoverksamheter i Höglandets räddningstjänstförbund

Följande Sevesoverksamheter finns idag inom förbundets två medlemskommuner.

Högre kravnivån:

Det finns inga verksamheter inom Höglandets räddningstjänstförbund som klassas som den högre kravnivån.

Lägre kravnivån:

Sevesoanläggningar har ett ansvar att informera allmänheten om risker och säkerhetsarbete. Denna information hittar du under respektive verksamhet.

Vägledning

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har tillsammans med andra myndigheter tagit fram en gemensam information om vilka krav som gäller för företag som omfattas av dessa regler.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
4 juli 2025