Elda säkert, det här gäller
Att elda kan innebära risker för människor, egendom och miljö. Väderförhållanden, bränslets egenskaper och omgivningen kan påverka och förändra eldens beteende. Därför ska du alltid vara försiktig när du eldar. Se till att du alltid kan släcka elden när du eldar hemma på tomten eller i naturen.

Vid torka är risken för skogsbrand stor – elda därför med extra försiktighet. Regler för eldning varierar mellan kommuner. Kontakta din kommun för att få veta vad som gäller.
Att elda trädgårdsavfall som grenar och löv är inte tillåtet. Det ska lämnas till återvinning. Vill du elda ändå, till exempel en majbrasa, behöver du dispens från kommunen.
Har du fått dispens för att elda i din trädgård? Var noga med säkerheten och följ checklistan.
Checklista för att elda i trädgården:
- Kontakta kommunen för att få veta vilka regler som gäller.
- Dra fram trädgårdsslangen och ha några vattenfyllda hinkar eller vattenkannor till hands.
- Använd grova handskar. Spade och kratta är också bra verktyg för att hantera elden.
- Vattna ordentligt runt eldningsplatsen.
- När du ska släcka kan du kratta ut glöden och dränka den med vatten.
- Kontrollera att det verkligen är släckt. Du behöver ha uppsikt under flera timmar.
Eldningsförbud - Håll koll på brandrisken i ditt område
Räddningstjänsten kan under vissa väderförhållanden avråda från att elda. Kommunen kan också utfärda eldningsförbud. Länsstyrelsen kan utfärda eldningsförbud om det gäller hela länet. Ladda ner appen Brandrisk ute, så kan du själv hålla koll på prognoser och brandrisker i det område du befinner dig i.
Brandriskkartorna grundar sig på SMHI:s uträkningar av markens fuktighet och därmed risken för brandspridning.
Var alltid försiktig när du eldar. Även om det inte råder eldningsförbud bör du vara extra försiktig vid de tillfällen då det enligt SMHI:s prognoser bedöms vara mycket stor brandrisk. Upplysning om brandrisk lämnas dagligen under perioden maj-augusti av SMHI och på Trafik- och serviceradion på Radio Jönköping.
Upplysning om eldningsförbud i länet och regler för bränning lämnas av SOS Alarms telefonsvarare på telefon 036-16 85 22.
Ansvar vid eldning
Eldning och bränning är tillåtet om inget förbud råder, och om väder- och vindförhållanden inte medför ökad risk för att en eld kan övergå i en okontrollerbar brand. Den som är ansvarig ska se till att det inte uppstår skador och att branden inte sprider sig. Hygges-, halm- och annan mer omfattande bränning ska alltid anmälas till räddningstjänsten i god tid, i respektive kommun under kontorstid.
Skogsbrandflyg
När det är varmt och mycket torrt i markerna samordnar Länsstyrelsen, räddningstjänsten och Frivilliga Flygkåren (FFK) flygövervakningar för att upptäcka skogsbränder eller bränder längs med banvallar i ett tidigt skede. Flygpersonalen kan vid upptäckt brand larma SOS och räddningsstyrkorna rycker ut.
Flygkåren kan även hjälpa till under räddningsinsatser med att ge lägesbilder från luften över brandens spridning och omfattning.
Tips!
Brandrisk Ute är en app som hjälper dig att hålla koll på brandrisken i skog och mark. Appen hjälper dig att minska risken för att starta gräs- och skogsbränder. Den lär dig också mer om säker eldning utomhus. Prognosen uppdateras varje dygn och gäller för aktuell dag och fem dagar framåt.
Brandsäkerhet | MSB Länk till annan webbplats.
Hjälpte den här informationen dig?
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 1 juli 2025