Förebygg onödiga larm
Räddningstjänsten åker alltid ut vid larm, oavsett om det är på riktigt eller ett onödigt larm. Onödiga larm avbryter verksamheten och kostar pengar. Genom att minska antalet onödiga larm sparas både tid och pengar.
Ett onödigt larm är ett larm som inte orsakats av brand eller nödläge, utan i stället gått i gång på grund av exempelvis tekniskt fel, hantverkare eller matlagning.
För att kunna bekräfta om det är en brand eller inte åker vi på alla larm som kommer in, men vi arbetar också aktivt med att minska antalet onödiga larm. Det gör vi genom att alltid kontrollera orsaken till att larmet utlösts, och förmedla informationen till anläggningsskötaren.
Vanliga orsaker till onödiga larm:
- Heta arbeten, till exempel svetsning, slipning och andra typer av rök- och dammskapande arbete
- Matlagning
- Stearinljus, tomtebloss och rökmaskiner
- Cigarrettrökning
- Ånga från dusch, tvätt- eller diskmaskiner
Förebygg onödiga larm
Tänk igenom vad du kan göra för att förebygga onödiga larm i din verksamhet. Ett larm som orsakats av slarv, felaktig hantering, bristande underhåll eller liknande debiteras enligt fastställd avgift för Höglandets räddningstjänstförbund. Pdf, 590 kB.
Frånkoppling av detektorer
Om hanterverkare ska genomföra ett arbete som kan utlösa larmet kan anläggningsskötaren koppla bort berörda detektorer eller sektioner under arbetet. Observera att frånkopplingar kan innebära att särskilda åtgärder behöver vidtas för att upprätthålla brandskyddet. Det är viktigt att koppla på detektorerna igen när arbetet är slutfört.
Placering av detektorer
Vid upprepade onödiga larm bör detektorernas placering och typ ses över. Detektorer som känner av rök kan vara felaktigt placerade, smutsiga eller vara i behov av service. En ombyggnation kan också ha gjort att en detektor behöver byta plats. Ofta kan problem med onödiga larm kopplas till brister i ventilationssystemet. Om verksamheten i en lokal ändras bör brandlarmanläggningen, detektortyp, placering och eventuell komplettering ses över.
Utrymningsövning
Det är bra att genomföra utrymningsövningar, framför allt i större verksamheter som hotell, i förebyggande syfte. Övning ger en större trygghet i hur alla ska agera om en olycka sker. God lokalkännedom ger också en mer effektiv utrymning.
Hjälpte den här informationen dig?
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 30 juni 2025